De kwalijke gevolgen van het afschaffen van steeds meer gewasbeschermingsmiddelen zijn nog nooit zo duidelijk geweest als dit jaar. De plagen volgen elkaar in stroomversnelling op. Arjo van Lenteren, adviseur bij Biobest: "Er zijn dit jaar meer problemen dan anders. Dat is vooral een gevolg van het afschaffen van steeds meer gewasbeschermingsmiddelen. Middelen kunnen minder afgewisseld worden, waardoor de kans dat de plaag resistent wordt steeds groter wordt." Hij haalt Oberon als voorbeeld aan. Voorheen bestreed Oberon ook de tomatengalmijt. Nu werkt Oberon onvoldoende meer om dit aan te kunnen pakken.
Kleinere roofmijt
Overigens bestaan er wel roofmijten dit de tomatengalmijt opeten. Alleen deze plakken vast aan het gewas door de klierharen van de tomaat. Er zijn wel andere kleinere roofmijten mogelijk die eerder zullen worden aangeboden als oplossing om deze mijt te bestrijden.
Zwavel
Er ligt ook een oplossing in zwavel. Het verdampen van zwavel heeft wel effect nu, hetzij onvoldoende. Een verruiming van het gebruik van zwavel zou een deel van de oplossing zijn. Er wordt hard gewerkt aan de zwavelspuitpoedertoelating. "De LTO springt in de bres voor de telers. De nood is hoog. Er moet een oplossing komen om dit aan te kunnen pakken. Daar kan geen vier of vijf jaar op gewacht worden."
Tuta absoluta
Telers wachten ook op een oplossing om Tuta absoluta te bestrijden. Dit is eigenlijk hetzelfde verhaal. Deze plaag is nu ook niet meer te bestrijden door de beperking van het gebruik van middelen. Het gaat hier onder andere om het chemische middel Altacor. Stefan Bohté, adviseur bij Biobest: "Na een van de vele brainstorm sessies bij Biobest Nederland kwamen we tot de conclusie met de specialisten dat we iets moesten gaan doen met Bt's (Bacillus thuringiensis). Door dit wekelijks over het gewas heen te spuiten/stuiven, lijkt het erop dat we de Tuta absoluta larve aan kunnen pakken als hij zich in het blad wil eten. Het voordeel van deze bestrijdingsmethode is dat het een biologische oplossing is."
Toelatingsbeleid vriendelijker
Marvin Koot, adviseur bij Biobest: "Er lijken steeds meer chemische gewasbeschermingsmiddelen te worden ingetrokken. Biologie ligt voor de hand. We hopen dat het toelatingsbeleid wat vriendelijker gaat worden voor de biologische oplossingen. Ik verwacht het eigenlijk ook wel. Ik denk ook dat belichting en de minder strenge winters een rol spelen in de extreme opkomst van de genoemde plagen. Er wordt steeds vaker onder belichting geteeld. De plagen gaan van de belichte kas naar de onbelichte kas, en vice versa, zodra het niet meer aangenaam is voor ze. Dat houdt wel de populatie in stand."
Geraadpleegd van: www.groentennieuws.nl - 20-09-2017