Feromonen zijn geurstoffen die insecten gebruiken om soortgenoten aan te trekken. Van dit ‘Axe effect’ wordt in onze sector handig gebruik gemaakt; het wordt ingezet om insecten te monitoren, te verwarren, maar ook om ze weg te vangen.
Soort specifiek
Voor het signaleren van insecten zijn veel verschillende feromonen beschikbaar, dit moet ook wel omdat de feromonen insect specifiek zijn. Bekende insecten die in de tuinbouw worden gesignaleerd met feromonen zijn trips, de Drosophila suzuki fruitvlieg en Middellandse zeevlieg. Er zijn ook meerdere feromonen waar motten zoals Tuta absoluta, Turkse mot, Buxusmot, Eikenprocessierups en Duponchelia door worden aangetrokken.
Monitoring
Bij monitoring worden de feromonen in een (delta)val of op een vangplaat bevestigd. Beide hebben een plaklaag en op deze manier worden de insecten niet alleen aangetrokken maar plakken ze ook vast. Ook zijn er vallen die gevuld zijn met water of zeepsop. Als een insect hierin belandt zal deze verdrinken. Zo kan op een makkelijk manier gesignaleerd worden hoeveel plaaginsecten aanwezig zijn. Aan de hand hiervan kan worden besloten om actie te ondernemen tegen de insecten. Deze feromonen kunnen ook worden ingezet om insecten te lokken en daarna een bespuiting uit te voeren, zo kan een bespuiting effectiever worden.
Verwarren
Een andere manier waarbij feromonen ook een rol spellen is de verwarringtechniek. Aan het begin van dit artikel werd al vermeld dat insecten feromonen gebruiken om soortgenoten aan te trekken. Dit werkt als volgt: een vrouwtje geeft een feromoon af, hierdoor kan het mannetje haar op grote afstand vinden. Deze reageert door zo snel mogelijk op het feromoon, en dus het vrouwtje, af te komen zodat er gepaard kan worden. Dit principe wordt gebruikt om insecten te verwarren. Wanneer er continue een (vrouwelijk) feromoon wordt afgegeven raakt de lucht hiermee verzadigd. De mannetjes reageren hierop maar doordat er zoveel feromoon in de lucht is, kunnen ze de vrouwtjes niet meer vinden en wordt er niet gepaard. Hierdoor wordt de voortplanting en de opbouw van een populatie verstoord.
Op het moment zou binnen de glastuinbouw een feromoon om wantsen en wittevlieg te kunnen verwarren, zoals nu gebeurd bij Tuta absoluta, zeer welkom zijn.
Wegvangen
De laatste mogelijkheid voor het inzetten van feromonen is het wegvangen. De feromonen worden net als bij monitoring op een vangplaat of val geplakt of erin gelegd. Door grote aantallen van deze combinaties in het gewas te brengen, wordt kans dat de insecten het feromoon ruiken groter. Wanneer ze dan aangetrokken door de geur op een vangplaat of val afvliegen, vliegen ze zich vast en dit zorgt weer voor minder insecten.
Comments