Nu biologische gewasbescherming een steeds prominentere rol krijgt in de geïntegreerde gewasbescherming is het ook belangrijk om de juiste monitoringstools te kiezen voor het detecteren van plagen en ziekte. Omdat wij onderweg veel vragen krijgen over de verschillen tussen de vangplaten en feromonen in ons pakket, geven wij in deze blok een uitleg over verschillende soorten vangplaten, vanglinten en feromonen.
Vangplaten
In het pakket van Biobest zitten veel verschillende soorten vangplaten. Deze verschillen in de volgende zaken; kleur, grootte en type lijm.
Gele vangplaten worden ingezet om tal van insecten te monitoren of weg te vangen. Trips, wittevlieg, gevleugelde bladluis, sciara’s en nog vele andere insecten worden aangetrokken door deze kleur. Ook nuttige insecten zoals zweefvliegen vinden deze kleur interessant, dus pas op met gebruik veel vangplaten en inzet nuttige insecten.
Blauwe vangplaten kunnen gebruikt worden om trips en sciara’s te monitoren. De blauwe kleur is niet voor alle insecten aantrekkelijk. Het voordeel hiervan is dat minder nuttige insecten weggevangen worden. Een nadeel is echter dat er een smaller scala aan plaaginsecten weggevangen wordt.
Rode vangplaten zijn geschikt om cicaden te vangen. Overige insecten hebben weinig met deze kleur, dus die zal je ook niet snel zien op deze vangplaten.
Zwarte vangplaten worden ingezet om Tuta absoluta waar te nemen of weg te vangen.
Het is dus belangrijk om rekening te houden met de keuze van de kleur van de vangplaat als je insecten wilt monitoren/wegvangen.
Er zijn naast verschillen in kleuren ook verschillen in maten vangplaten. Wij zien dat twee van deze maten het meest worden gebruikt. De kleinste, meest gebruikte, van de twee type vangplaten heeft een maat van 25cm bij 10cm. Deze is makkelijk op te hangen aan gewasdraden, staaldraden, kaspoten en diverse touwtjes. Door het handige ophang mechanisme is deze vangplaat ook gemakkelijk op en neer te schuiven, zo kan de plaat ‘meegroeien’ met het gewas.
De andere vangplaat heeft een grootte van 25cm bij 40cm. Deze plaat wordt gebruikt in haarden van wittevlieg bijvoorbeeld om grote aantallen weg te vangen. Ook kan deze vangplaat gebruikt worden om feromonen in te leggen, hierover later in deze blog meer info.
Het volgende verschil is het type lijm dat gebruikt wordt. Er zijn droge en natte vangplaten beschikbaar. Droge vangplaten worden aangeleverd in een pakketje, waar aan beide zijdes van de vangplaat een velletje zit zodat ze niet aan elkaar plakken. Hiermee zorg je dat je als gebruiker gemakkelijk kunt werken met ophangen van deze plaat. De vangcapaciteit is echter wel lager dan bij een natte vangplaat. Bij de natte vangplaten is meer lijm gebruikt en deze zitten bij levering aan elkaar vastgekleefd. Met de natte vangplaten vang je aanzienlijk meer weg ter vergelijking met een droge vangplaat. Vraag de adviseur naar de verschillende artikelcodes die horen bij de verschillende type vangplaten zie beschikbaar zijn.
Vanglinten
Naast vangplaten hebben wij ook vanglinten in het assortiment. Het gele vanglint is het meest gebruikte lint bij Biobest,maar wist je ook dat we hier veel verschillende maten van hebben.
Ten eerste kijken we naar de breedte van een vanglint, die zijn beschikbaar in de volgende maten; 5, 10, 15 of 30 centimeter. Ten tweede kijken we naar de lengte van een vanglint, die zijn beschikbaar in de volgende maten; 100, 110, 125 of 150 meter. Bij grootte afname, van minimaal een pallet, kan Biobest zelfs rollen op maat laten produceren. Ten derde zit er ook bij vanglinten verschil in de kleur. Hierin kunnen dezelfde kleuren gebruikt worden als bij de vangplaten.
Feromonen
Feromonen zijn al jaren op de markt en blijven een belangrijk onderdeel in het monitoren en/of verwarren van diverse (vooral) motten. Het overgrote deel van het pakket aan feromonen is om mannelijke motten te monitoren, maar sinds een paar jaar heeft Biobest ook de beschikking over een verwarringsferomoon genaamd Isonet-T®. Dit product zorgt gedurende drie tot vier maanden, afhankelijk van de tijd van het jaar, dat de mannelijke Tuta absoluta het vrouwelijke motje niet vindt. Door de grote inzet van 1.000 stokjes per hectare ontstaat er een overvloed aan feromoon in de kas, waardoor ze elkaar niet vinden en paring niet plaatsvindt.
Er is naast het monitoren van motten één product op de markt om een ander insect te monitoren. Dit feromoon trekt mannelijke wolluizen aan van het soort Planococcus citri (citruswolluis).
Overig veel gebruikte feromonen zijn voor de volgende motten; Chrysodeixis chalcites (Turkse uil/Turkse mot), Duponchelia fovealis, Tuta absoluta, Opogona sacchari (bananenboorder) en Glyphodes perspectalis (buxusmot). Het advies is om de feromonen in deltavallen of zelfgemaakte vallen te plaatsen en na zes weken te vervangen.
Het laatste product wat Biobest aan zijn pakket heeft toegevoegd, is PheroDeixis. Deze lokstof trekt zowel mannelijke als vrouwelijke motten aan, wat zorgt voor een betere en intensievere monitoring hiervan. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden van dit product.
Comments