Een nieuw jaar, en wie weet wat er ons te wachten staat qua ziekten en plagen. Tijd dus om nu wat zaken op een rij te zetten om, zodra er een ziekte of plaag zich voordoet, direct op een goede wijze te kunnen reageren.
Kalenderspuiten
In het verleden gebruikten we een spuitkalender waarbij we met regelmaat gingen spuiten. Deze tijden zijn gelukkig over! Dankzij de inzet van natuurlijke vijanden en een effectievere manier van scouten is het ons gelukt om het aantal bespuitingen drastisch terug te dringen. Gericht spuiten is het motto! Alleen wanneer het nodig is! Nuttigen in het gewas vinden het niet fijn om steeds een bui over hun heen te krijgen.
Veel gewasbeschermingsmiddelen verdwijnen. Met de beperkingen van middelen die nog zijn toegelaten, wordt een andere aanpak van ons verwacht. Gelukkig hebben producenten van gewasbeschermingsmiddelen hier ook op ingespeeld. We verwachten veel van biopesticiden. Ze hebben het grote voordeel om natuurlijker te zijn, maar daardoor hebben ze vaak een kortere werkingsduur. Dat noopt toch weer om vaker de spuit te hanteren, maar dan wel met biologische producten.
Biologische middelen
Er zijn steeds meer biologische middelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis (Bt) zoals DELFIN® WG die goed vertegenwoordigd zijn. De werking voldoet goed, maar de rups moet het biologische product wel opeten. De rups zal het middel pas binnenkrijgen nadat ze door het gespoten blad heen heeft gevreten. Omdat Bt o.a. door Uv-straling wordt gedood, moet het product herhaaldelijk worden gespoten. Aangezien dat de rupsen nooit gelijktijdig uitkomen, is het frequent spuiten sowieso gunstig.
Wanneer we het middel onder het blad aanbrengen zal de doding al voor het venstervraat stadium plaats vinden.
Aandachtspunten
Wanneer we gaan spuiten zijn een aantal zaken belangrijk om te controleren:
Zijn mijn spuitdoppen niet versleten?
Zijn de zeefjes schoon?
Staan de spuitdoppen in de goede hoek t.o.v. het gewas?
Wanneer ik begin te spuiten: zit het middel al door de gehele leiding/toevoerslang? want anders spuit ik eerst enkel water,
Is de temperatuur van de spuitvloeistof in het spuitvat optimaal?
Breng de middelen op de juiste plaats en zorg dat de omstandigheden voor, tijdens en na het spuiten ideaal zijn. Denk goed na over hoe het middel werkt.
Werking
Met het middel PREFERAL® WG tegen kas- en tabakswittevlieg, moeten we zorgen dat het gewas zolang mogelijk vochtig blijft. PREFERAL® WG is een schimmel en die gedijt het best onder vochtige omstandigheden. Dit betekent spuiten met voldoende vloeistof onder slecht drogende omstandigheden. Herhaal de bespuitingen afhankelijk van de stadia van de plaag in het gewas.
Het middel SPYRO® is een biopesticide tegen insecten breed??. Wat je raakt, gaat dood. Raken is dus essentieel. Het heeft het voordeel om geen nawerking te hebben. Maar let op: het is enkel in een aantal groenteteelt gewassen toegelaten en nog niet in de sierteelt.
Zijn alle nieuwe middelen op basis van natuurlijke oorsprong nu zo kort werkzaam? Nee, gelukkig niet. We gebruiken ook ASPERELLO T34 Biocontrol, een middel op basis van Trichoderma Asperellum, welke werkzaam is tegen schimmels zoals Fusarium en Oömyceten zoals pythium. Deze schimmel wordt preventief toegediend en groeit met de wortels? mee. Herhalen is pas nodig na 8 tot 12 weken. Dit is dus minder frequent dan voor diverse synthetische middelen.
Al met al, genoeg zaken om te bespreken met je Biobest adviseur.
De actuele Spuitadvieslijsten zijn hier te raadplegen voor de diverse teelten.
Comments