De taxuskever is een plaag welke veel schade kan aanrichten bij boomkwekerijen, fruittelers en openbaar groen. De omvang van het probleem is vaak lastig te bepalen omdat de meeste schade onder de grond wordt aangericht.
De Taxuskever in Nederland De taxuskever (Otiorhynchus sulcatus) behoort tot de familie van de snuitkevers en is naar alle waarschijnlijkheid Nederland binnengekomen met geïmporteerde taxushagen. Hieraan dankt dit insect dan ook haar naam. De kevers voeden zich naast Taxus met vele (enkele honderden) soorten planten. De meest kwetsbare planten zijn onder andere Azalea’s, Fuchsia, Skimmia, Primula, rozen, Buxus en vooral Sedum en Rododendron. Ook fruitbomen, blauwe besstruiken en aardbeienplanten zijn geliefde waardplanten voor dit plaaginsect.
Levenscyclus De taxuskever zet van juli tot oktober eieren af in de wortelzone van planten. Na ongeveer 10 dagen komt de larve uit het ei waarna deze direct begint te eten. Deze larve is bij uitkomst ongeveer 1 millimeter lang en zal 7 stadia ondergaan. De larven richten de grootste schade aan omdat deze de wortels van planten aanvreten. Naarmate de larve verder ontwikkelt zal deze steeds grotere wortels van de plant aantasten. Bij sommige plantsoorten kan de larve zelfs de stam zodanig beschadigen of aanvreten dat de plant vrijwel direct afsterft. De larve overwintert in de grond. Potten welke vorstvrij overwinteren zijn de ideale overwinteringsplek voor de larve. Let hier dus extra op! In het voorjaar wordt de larve weer actief en begint verder te eten om tot het laatste larvale stadium te komen. De larve is dan ongeveer 12 millimeter en zal gaan verpoppen. Deze poppen zijn tussen de 8 en 10 millimeter lang en crème/wit kleurig.
Voortplanting Uit de poppen komen alleen vrouwelijke taxuskevers. De volwassen kever is vooral s ’nachts actief en vreet rafelige inkepingen uit de zijkanten van bladeren. Kenmerkend is dat deze kever altijd vanaf de randen van het blad naar binnen eet. Dit kan de sierwaarde van planten ernstig aantasten. De volwassen taxuskever is een bruinzwarte kever van 7-10 millimeter lang. De kevers zitten vaak op of in de buurt de waardplanten verscholen en zullen zich bij gevaar laten vallen. Een ander herkenningspunt van de taxuskever zijn de gele vlekken op de rug en het feit dat deze kever niet kan vliegen. Buiten is er per jaar 1 generatie taxuskevers. De voorplanting gebeurt ongeslachtelijk (parthenogenese). Het vervelende hieraan is dat 1 vrouwtje kan zorgen dat er volgend voorjaar een hele nieuwe populatie kevers is.
Taxuskever wat nu?
Biologische bestrijding is het erg belangrijk dat er op tijd maatregelen worden genomen om een plaag op te kunnen ruimen. Hiervoor is het belangrijk dat een plaag vroeg herkend wordt. De bestrijding van de taxuskever gebeurt via de larve. Hiervoor biedt Biobest een aantal natuurvriendelijke maar toch zeer doeltreffende oplossingen. Zo kunt u vertrouwen op onze nuttige nematoden in het Kraussei-System. Deze dringen de larve van taxus- en andere snuitkevers binnen en zullen deze binnen 24-48 uur afdoden. Dit systeem geeft langere tijd bescherming omdat de aaltjes in de bodem blijven leven. Dit product is al vanaf 5 graden inzetbaar! Daarnaast kunnen de nematoden van ons product B-Green worden ingezet om de larve op te ruimen. Deze nematoden doden larven van de rozenkever, de sallandkever en de taxuskever door deze binnen te dringen en symbiotische bacteriën vrij te laten welke de larve binnen 24-48 uur zullen doden. Vervolgens vermeerderen de nematoden zich in de keverlarve en zullen deze zich verder door de bodem verspreiden.
Voor deze beide oplossingen geldt wel dat deze alleen werken als deze in de goede tijd van het jaar worden ingezet. Uw Biobest adviseur kan u hierbij helpen.
Twijfelt u of u te maken heeft met taxuskever of heeft u vragen over de biologische bestrijding van de taxuskever? Neem dan contact op met uw Biobest Adviseur!
Comments