Van november tot maart waren nog adulten van de zuidelijke groene stinkwants Nezara viridula te vinden bij enkele paprikatelers. De plaag verstopt zich goed en was zelf ook boven de schermdoek waargenomen. De wantsen nemen meestal in de winter een roodbruine kleur en reproduceren zich niet. Hun diapauze wordt vooral door de daglengte (>12,5 uur) op gang gebracht. In de lente worden de dagen langer en de wantsen worden weer actief. Vijf weken geleden vonden we al de eerste nimfen in kassen waar de plaag de hele winter was overgebleven. Het is dus tijd om goed op te letten!
De wantsen zijn vaak te vinden op jonge plantdelen, op de paprika’s en jonge scheuten. Hun giftige speeksel veroorzaakt vergeling en groeiremming van het gewas, vruchtmisvorming en vruchtabortie.
Nezara biologisch bestrijden is nog heel lastig. Ook als sommige sluipwespen de plaag kunnen parasiteren zijn de parasiteringspercentages veel te laag om schade te voorkomen en om de plaag in te tomen. Entomoloog Juliette Pijnakker en haar student Delphine Morange van onze R&D team testen strategieën met roofwantsen tegen Nezara. Kooiproeven worden uitgevoerd voor gedetailleerde observaties en de ontwikkeling van de plaag wordt in een paprikagewas bij een teler gevolgd.
Maar voordat een goede oplossing tegen Nezara wordt gevonden moeten telers hun gewas goed inspecteren en de eerste wantsen en de scheuten waar ze gevonden zijn meteen handmatig verwijderen. Wees daarom extra alert!
Commentaires